Glædelig jul! 🎄 Spar 50%første måned for nye kunder* i december
←Tilbage

Variable omkostninger

Som virksomhed skal du have styr på dine variable omkostninger. På den måde har du bedre indsigt i, hvor mange penge du løbende bruger på at drive din forretning – hvilket vil gøre det nemmere at foretage justeringer med henblik på en grønnere bundlinje.

Hvad er variable omkostninger?

Variable omkostninger er løbende udgifter, der afhænger af din omsætning. Omkostningerne varierer altså i størrelse, alt efter hvordan det går for din forretning. Omvendt afhænger ikke-variable omkostninger (der også kaldes kapacitetsomkostninger) ikke af din omsætning.

Eksempler på variable omkostninger

En variabel omkostning kan fx være bestillinger af produkter fra din leverandør. Når du har mange ordre i ordrebogen fra dine kunder, bestiller du flere produkter fra din leverandør. Når der er færre ordre, bestiller du naturligvis færre produkter. 

Dine samlede omkostninger for bestilling af nye produkter afhænger altså af, hvor mange ordrer du selv får ind fra dine kunder. På den måde er omkostningen variabel.

Et andet eksempel er omkostninger forbundet med varekørsel. Har du mange ordrer, skal dine fragtmænd køre mere, end hvis der var færre ordre. Omkostninger på benzin varierer derfor, alt afhængig af hvor meget du skal ud og køre, hvilket yderligere afhænger af, hvor mange ordrer du har fået ind. 

Et tredje og meget simpelt eksempel kunne være en bager. Bageren bruger 5 kr. på at købe ingredienser til at bage et brød. Herudover tager det et vist stykke tid at bage brødet, som vi kan sige i snit koster 10 kr. pr. brød.

Som du kan se, stiger de samlede variable omkostninger i takt med, at der kommer flere bestillinger – med andre ord varierer omkostningerne i forhold til produktion og salg.


Formel til beregne variable omkostninger 

Selve formlen til at udregne variable omkostninger er rimelig lige til. Først udregner du dine omkostninger pr. enhed (fx et brød). Herefter ganger du det tal med antallet af enheder.

Koster et brød fx 15 kr. i variable omkostninger, vil de samlede variable omkostninger for 100 brød være 15 x 100 = 1.500 kr. 

Men det kræver naturligvis, at du har indsigt i alle omkostninger relateret til dit produkt eller ydelse. Og det kan være meget udfordrende at få styr på, såfremt ens forretning ikke består i at bage brød og intet andet. 

Med Corpay One kan du nemt administrere bilag, og dermed få hurtig indsigt i de forskellige omkostninger, som din forretning har. Med den viden i baghånden kan du langt mere effektivt justere på de forskellige omkostninger for dermed at øge omsætningen. 

Læs mere om, hvad du som virksomhed kan opnå med Corpay One her.

Er personaleomkostninger variable omkostninger?

Personaleomkostninger er variable omkostninger. Mere præcist er løn til personale defineret som kapacitetsomkostninger.

Hvem er Corpay One?

Corpay One er en alt-i-en betalingsplatform som tilbyder din virksomhed automatisk bogføring, fså du kan spare både tid og penge. Vi er eksperter i at automatisere manuelle processer i kreditorbogholderiet. Det er surt nok at skulle betale fakturaer i forvejen, så vi har gjort det til vores mission at gøre hele bilagsflowet betydeligt bedre og nemmere for dig.

Med Corpay One får du:

Side CTA Image
Book en gratis demo

Vores team sidder klar til at vise dig, hvor let og automatisk Corpay One kan gøre dine leverandørbetalinger. Book en tid, så viser vi dig mulighederne.

Book en demo

Automatisér dit bogholderi med Corpay One.