Glædelig jul! 🎄 Spar 50%første måned for nye kunder* i december
En udgift er den pris, du som virksomhed betaler for at opnå et aktiv. Et aktiv kan være mange ting; alt fra materialer, produkter såvel som lønninger til medarbejdere. Sidstnævnte kendes imidlertid også som omkostninger.

Hvad betyder udgift?

Udgift betyder helt simpelt den mængde af penge eller kredit, du som virksomhed betaler for at opnå et aktiv. Med andre ord dækker ordet udgifter over de penge og beløb, som virksomheden betaler. Det modsatte af en udgift er en indtægt, der altså dækker over de penge, som virksomheden tjener.

Hvad kan en udgift eksempelvis være?

Alt der koster din virksomhed penge, er i udgangspunktet udgifter. Eksempler på udgifter er:

  • Køb af maskiner
  • Køb af produkter
  • Regninger
  • Lønninger
  • Markedsføring

Hvad er forskellen på en udgift og omkostninger?

Har du ofte studset over, hvad forskellen på en udgift og en omkostning egentlig er? Det forstår vi godt, for forskellen er marginal, og selv bogføringsloven kommer ikke ind på nogle afgørende forskelle.

Forskellen er derfor reelt set et spørgsmål om praksis, og hvordan vi anvender begreberne i dagligdagen. Typisk omtaler man udgifter som ikke-løbende betalinger, der strækker sig over en kort tidsperiode (typisk med det samme), mens omkostninger er løbende og tilbagevendende betalinger, der strækker sig over en længere tidsperiode.

Et eksempel kan være, hvis du køber en varevogn til virksomheden. Selve betalingen af bilen vil være en udgift. Brugen af varevognen vil dog kræve løbende betalinger af benzin, afgifter og reparationer. Disse betalinger vil man typisk kalde løbende omkostninger

Omkostninger opdeles også yderligere i to typer: variable omkostninger og kapacitetsomkostninger.


Variable omkostninger

I eksemplet med varevognen vil betaling af benzin fx være en variabel omkostning. Den ene måned kører du meget, fordi du får mange ordre. Den næste måned er der færre ordre, og derfor mindre køretid. 

Prisen brugt på benzin afhænger derfor af, hvor mange ordrer du får ind. Derfor varierer dine omkostninger for køb af benzin også – altså en variabel omkostning.

Kapacitetsomkostninger

Du skal betale visse afgifter for varevognen hvert år. Det er fx grøn ejerafgift. Prisen på den grønne ejerafgift er i udgangspunktet fast, og afhænger derfor ikke af, hvor mange ordrer du har fået ind. Det kalder man en kapacitetsomkostning.

Få styr på udgifterne i din virksomhed med Corpay One

Sæt dine betalingsaftaler og løbende udgifter og omkostninger på autopilot med Corpay One. Så er du altid sikker på, at udgifter såsom husleje, internet og faste ordre altid er købt og betalt. Samtidig frigiver du også en masse administrative ressourcer i virksomheden, der i stedet kan bruges på mere værdiskabende opgaver. 

Læs mere om, hvordan Corpay One kan hjælpe virksomheder såvel som rådgivere med at automatisere udgifter og omkostninger.

Hvem er Corpay One?

Corpay One er en alt-i-en betalingsplatform som tilbyder din virksomhed automatisk bogføring, fså du kan spare både tid og penge. Vi er eksperter i at automatisere manuelle processer i kreditorbogholderiet. Det er surt nok at skulle betale fakturaer i forvejen, så vi har gjort det til vores mission at gøre hele bilagsflowet betydeligt bedre og nemmere for dig.

Med Corpay One får du:

  • Enkel implementering
  • Hurtigere betalinger
  • Automatiseret bogføring til dit regnskabsprogram
Side CTA Image
Book en gratis demo

Vores team sidder klar til at vise dig, hvor let og automatisk Corpay One kan gøre dine leverandørbetalinger. Book en tid, så viser vi dig mulighederne.

Book en demo

Automatisér dit bogholderi med Corpay One.