Glædelig jul! 🎄 Spar 50%første måned for nye kunder* i december
←Tilbage

Holdingselskab

Et holdingselskab kan være en god økonomisk idé for dig og din virksomhed, idet det giver adgang til forskellige skattefordele.

Hvad er et holdingselskab?

Et holdingselskab er et selskab, der ejer aktier eller anparter af en virksomhed. Ordet “holding” er engelsk og står for “besiddelse” - og på den måde indikerer et holdingselskab, at det besidder aktier eller anparter.

Holdingselskabet kaldes også typisk for et moderselskab, mens den virksomhed, som holdingselskabet har aktier i, kaldes for et datterselskab.

Datterselskabet vil generelt være en driftsvirksomhed - det vil sige en virksomhed, der fx producerer varer og genererer økonomisk profit. Holdingselskabet er udelukkende oprettet med henblik på at eje andele af datterselskabet for dermed at få adgang til skattemæssige fordele. 

En skattemæssig fordel er fx, at holdingselskabet ikke skal momsregistreres, da det udelukkende er driftsvirksomheder, der skal betale moms. På den måde kan holdingselskabet få momsfradrag på indkøb.

Et holdingselskab er ikke nogen decideret selskabsform, men oprettes som enten et anpartsselskab (ApS) eller aktieselskab (A/S).

Hvad koster det at oprette et holdingselskab?

For at stifte et holdingselskab skal du altså enten oprette et anpartsselskab eller et aktieselskab

For at oprette et anpartsselskab skal du skyde 40.000 kr. ind som kapital i selskabet. For aktieselskaber er beløbet 400.000 kr

Selskabet skal også registreres hos Erhvervsstyrelsen, hvilket koster 670 kr

Herudover er der også en række juridiske krav såsom udarbejdelse af et stiftelsesdokument, vedtægter og en ejerbog. Her skal du i dialog men en kyndig jurist eller godkendt revisor, hvilket også vil koste en vis sum penge.

Mulighed for apportindskud hvis du ikke har den nødvendige kapital

Det er ikke alle virksomhedsejere, der står med 40.000 eller 400.000 kr. ved hånden til stiftelse af et holdingselskab. I den forbindelse kan du i stedet indskyde værdier frem for kapital. Det kan fx være i form af det udstyr eller maskiner, som virksomheden anvender til drift.

Hvad er fordelene ved et holdingselskab?

Som sagt er der en lang række skattemæssige fordele ved at stifte et holdingselskab, som du kan læse mere om herunder.

Undgå udbytteskat ved overføring af kapital fra driftsselskab til holdingselskab

Hvis dit holdingselskab besidder mere end 10% af aktierne i driftsselskabet, kan du udbetale udbytte til holdingselskabet uden at skulle betale udbytteskat af den overførte kapital.

Beskyt dit overskud mod kreditorer

Ved at overføre overskud fra driftsselskabet til holdingselskabet vil kapitalen i driftsselskabet selvsagt være lavere. Det har betydning, hvis kreditorer begynder at kræve erstatning eller lignende. 

Har driftsselskabet et overskud af kapital, skal den kapital naturligvis gå til kreditorerne, såfremt de gør krav mod dig. Er overskuddet derimod ført videre til et holdingselskab, vil kreditorerne i udgangspunktet ikke kunne gøre krav på kapitalen på samme måde, som hvis kapitalen lå hos driftsselskabet. Dette er bestemt en af de store fordele, ved at have et holdingselskab tilknyttet dit ApS, hvilket også er en af de ulemper som kommer med en enkeltmandsvirksomhed, at man som iværksætter personligt stifter ved kapitalen.

Sælg driftsvirksomheden skattefrit

Ejer du din driftsvirksomhed gennem et holdingselskab, kan du sælge driftsvirksomheden skattefrit. Det kan være en fordelagtig manøvre for dig i forskellige situationer alt afhængig af det overskud og den avance, som driftsselskabet har genereret gennem tiden.

Hvem er Corpay One?

Corpay One er en alt-i-en betalingsplatform som tilbyder din virksomhed automatisk bogføring, så du kan spare både tid og penge. Vi er eksperter i at automatisere manuelle processer i kreditorbogholderiet. Det er surt nok at skulle betale fakturaer i forvejen, så vi har gjort det til vores mission at gøre hele bilagsflowet betydeligt bedre og nemmere for dig.

Med Corpay One får du:

  • Enkel implementering
  • Hurtigere betalinger
  • Automatiseret bogføring til dit regnskabsprogram

Side CTA Image
Book en gratis demo

Vores team sidder klar til at vise dig, hvor let og automatisk Corpay One kan gøre dine leverandørbetalinger. Book en tid, så viser vi dig mulighederne.

Book en demo

Automatisér dit bogholderi med Corpay One.